Keresés ebben a blogban

2011. június 14., kedd

American Ninja 3 - Blood Hunt - (Amerikai Nindzsa 3 - Véres vadászat 1989)

A Cannon immár Michael Dudikoff nélkül folytatja az Amerikai Nindzsa sorozatot. Húzónévnek megtartották Steve James-t, a rendezői székbe Cedric Sundstrom ült. Az észak-afrikai (európai felmenőkkel) rendező igazából eddig a filmig nem sokat tett le az asztalra. A főszerepre David Bradley-t kérték fel, aki ezzel a filmmel indította karrierjét a mozi világában. A szerepet eredetileg Kurt McKinney-nek ajánlották fel, de ő visszautasította, mert félt, hogy tipizálni fogják, mint olyan színészt, aki csak harcművészeti filmekben játszik. (McKinney a No Retreat, No Surrender (Karate Tigris - 1986) című filmben tűnt fel. (Ebben a filmben kap először komolyabb szerepet Jean-Claude Van Damme, aki gonoszt alakít a vásznon. Ezt megelőzően két kisebb szerepe volt két Cannon moziban, a Breakin'-ben (Breakdance - 1984) és a Missing In Action-ben (Ütközetben eltűnt - 1984).)

Mivel Dudikoff karaktere kivált, új irányt kellett adni a történetnek. Jackson (Steve James) egy távoli trópusi szigeten rendezett karateviadalra érkezik, ahol összefut két amerikaival, (Az egyik Bradley, akinek apját gyermekkorában megölték és árvaként megtanulta a nindzsa harcmodort.) Hamar összetűzésbe kerülnek a sziget diktátorával, aki egy szérumon kisérletezik, hogy szuperharcosokat fejlesszen ki. Annak rendje és módja szerint előkerülnek a nindzsák és hőseink elkezdik aprítani őket.

A második rész hibáit sikerült kiküszöbölni, ugyanakkor még képregényszerűbbé tették a filmet. James hozza a szokásos vicces karaktert, Bradley mozdulatain látszik, hogy nem először verekszik, fizikai karaktere is jobb, mint Dudikoffé. Azt kell mondanunk, hogy Dudikoff is jó volt a szerepre, de Bradleyhez sokkal jobban illik a szerep. Ugyanakkor nincs meg benne Dudikoff kisugárzása, a csendes és néma akcióhős képe. De hiába a karizma, Steve James ismét "ellopja a show-t". Minden mozdulata vagány és stílusos, a beszólásai, fizikuma és játéka egyértelműen a legjobb karakterré teszik a filmben ismét. Az akciójelenetek jól megkomponáltak és kellően sok van belőlük. A rendezés feszes, a film nem ül le egy pillanatra sem.

Nem egy momentumot megtartanak az első két film dramaturgiájából. A végső akcióban James fegyvereket használ, az elrablás szintén megjelenik a filmben. A helyszínek ugyanakkor változatosabbak lettek, van utcai harc, hajón, autón is zajlik a küzdelem.

Igazi nyolcvanas évekbeli akciófilm, kicsit agyatlan, de semmiképpen sem erőltetett. Aki bírja a témát, annak remek szórakozást fog nyújtani a film, az előző részhez képest mindenképpen fejlődött, mind cselekményben, mind akcióban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése