Keresés ebben a blogban

2011. május 31., kedd

Revenge of the Ninja (A nindzsa bosszúja - 1983)

Két évvel a meglehetősen sikeres, de azért hiányosságokkal küzdő Enter The Ninja (A nindzsa színrelép - 1981) után Golanék a Cannon-nál úgy gondolták, hogy újra nindzsafilmet kellene forgatni. Franko Nero egyéb elfoglaltsága miatt nem vállalta a szerepet, így új filmjük főszerepét Sho Kosugi-ra osztották, aki az Enter the Ninja-ban a főgonoszt játszotta. A rendezést Golan átengedte egykori asszisztensének, Sam Firstenbergnek, a másodfilmes rendezőnek, akivel e film után hosszútávú kapcsolat alakult ki, és fontos szerepet játszott a Cannon stúdió életében. Olyan filmeket jegyzett a későbbiekben, mint a Ninja III - Domination (Nindzsa 3 - A megszállt test - 1984), American Ninja (1985), Avenging Force (Lőj a vadászra - 1986).

Firstenberg szakítani akart a már meglehetősen elterjedt Hong Kong-i akciófilmek történetvezetésével, és új irányvonalat akart felállítani a harcművészeti filmek terén. A forgatási helyszínt eredetileg Los Angelesbe tervezték, de az adók, szállítási költségek, területfoglalás és biztosítás olyan magas költséget jelentett volna, amely bőven meghaladta a költségvetést, így kapóra jött Salt Lake City, pontosabban a Utah Film Comission felkérése, amely gyakorlatilag ingyenességet biztosított a stúdió számára a forgatásnál, így teremtve helyi munkalehetőséget is.

A rendező biztos kézzel irányítja a munkát, annak ellenére, hogy az egész filmen érződik a kis költségvetés, szórakoztató és izgalmas filmet kreál. Szinte egyetlen percre sem hagyja pihenni a nézőt, folyamatos a történetvezetés, akció-akciót követ. A történet meglehetősen egyszerű, a színészek sem kiemelkedőek, mégis a Revenge of the Ninja óta nem sok ilyen szórakoztató és akciódús nindzsafilm készült.

A film elején főhősünk teljes családját lemészárolják nindzsák, egyedül a fia marad életben, akivel Amerikába költözik, hogy a nindzsa útját járva, lemondva az erőszakról békét leljen. Művészeti kiállításokat állít össze japán kézműves alkotásokból. Ám egykori barátja elárulja és a háta mögött kábítószert csempész a kiállítási tárgyakban. Amikor az üzletben problémák adódnak, hősünk és családja élete is veszélybe kerül, felölti újra a nindzsa jelmezt és elkezdi módszeresen elintézni ellenfeleit.

Sho Kosugi remekül alakítja a nindzsát, látszik a harcművészeti képzettség minden mozdulatán. (Az egész film koreográfiáját ő állította össze.) A gonoszok és a főgonosz kellően erősek, nem töltelékek. A bodycount nagyon magas, bőven 50 fölött van a halottak száma, Firstenberg felvonultatja az összes nindzsa kelléket, amivel csak ölni lehet, és bemutat minden eszközt amivel egy nindzsa rendelkezik. Filmjében ötvözi a nindzsafilmek minden jellemzőjét, és olyan szórakoztatóan adja elő, hogy hajlandóak vagyunk a forgatókönyv hiányosságai felett is szemet húnyni.

A Revenge of the Ninja mind a mai napig megállja a helyét, remek szórakozás, jól kidolgozott akciójelenetekkel, feszültséggel és rengeteg akcióval. Olyan sztárok tűnnek fel mellékszerepben, mint Professzor Toru Tanaka.

A nyolcvanas évek egyik legjobbja. Kötelező.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése