Keresés ebben a blogban

2011. május 21., szombat

Bloody Birthday (1981)

Vegyítsünk egy kis Omen-t (Ómen, 1976) némi slasher hangulattal és idétlen forgatókönyvvel és megkapjuk ezt a kissé meghatározhatatlan filmet.

1970-ben egy napfogyatkozásos napon három gyerek születik. 10 évre rá, a közös születésnapra készülnek. Csak éppen ezek a gyerekek nem teljesen hétköznapi fiatalok, születésük körülményei olyan kihatással vannak rájuk, amit a kisváros nem igazán tud majd megemészteni.

Ugyanis sorra teszik el láb alól a kisváros lakóit, legalábbis azokat, akik ellentmondanak nekik és a céljaik elé állnak. Ehhez válogatottnál-válogatottabb módszereket választanak, mint baseball ütő, pisztoly, ijj és sorolhatnánk.

Ezzel még nem is lenne különösebb gond, sőt a három gyerek is nagyon jól hozza  a karaktert, viszont a forgatókönyv kritikán aluli. A jelenetek nem hogy nem félelmetesek, de már átesnek a határon és a cikivé válnak. A film mélypontja a roncstelepi "autós" jelenet, ahol a főszereplő bemutatja, hogy mit csináljunk ha teljesen hülyék vagyunk és ki akarjuk nyíratni magunkat.

De ez a jellemző az egész filmre, a szereplők motivációi és cselekedetei olyanok, mintha program nélküli robotok lennének, még véletlenül sem csinálnak semmi logikusat, főleg akkor ha veszélbe kerül az életük.

A film ezen el nem hanyagolható hiányosság ellenére simán nézhető, bár komolyan venni egy percre sem szabad és nem is lehet. A gyilkosságok véresek és kemények, annak ellenére, hogy 10 éves gyerekek tervelik ki őket. A maszkmesterek is jól dolgoznak, a zenére sem lehet panasz. Egyedül a már fent említett forgatókönyv vágja agyon a filmet, ami szerintem meggátolta a további részek készítését, mert poteciál lett volna benne.

Ajánlott, de fenntartásokkal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése