Keresés ebben a blogban

2011. május 6., péntek

Toy Soldiers (A terror iskolája, 1991)



Die Hard klón a jobb fajtából.

Egy jól felfegyverzett terrorista csoport elfoglal egy gazdag - és kellően elkényeztetett - diákokkal foglalkozó bentlakásos iskolát, ahol túszul tartják a gazdag csemetéket, hogy elérhessék követeléseiket. Természetesen nem számoltak az iskola néhány renitens és szabályokat bármikor felrúgó tanulójával, akik ahogy azt kell, keresztbetesznek nekik.

A történet nem túl eredeti, mondhatni sablonos, de azért messze nem egy agyatlan terroristás film. A felvezetésben van időnk megismerni a fő karaktereket. Az iskola igazgatóját Louise Gossett Jr. alakítja, hozza a szokásos formát. A diákok között megtaláljuk Sean Astin-t, a menetrendszerűen megérkező katonaság vezetői között pedig az örök katonát R. Lee Ermey-t.

A terroristák kemények és jól felszereltek, a főgonosz kellően beteges ahhoz, hogy ne tűnjön súlytalannak. A kornak megfelelően a terroristák még kolumbiaiak, szó sincs még arab, vagy keleti terrorizmusról. 

Az akciók jól megkomponáltak, bár érződik rajtuk, hogy a költségvetés keményen korlátokat szabott a megvalósításnak. A végső akció mindenesetre azoknak elég lehet, akik hardcore akciófilmnézők. Helikopterek, kommandós behatolás, nehézfegyverek, robbanások, stb...

A színészi játék abszolut elfogadható, Gossett hozza a kötelezőt, és a fiatalok is kellően hihetően játszanak. Szerencsére nincs túlerőltetve és túljátszva a kötelező jellemfejlődés, amely az iskola renitense és az iskola megmentője szint között zajlik le. Nem csöpögős és nem szájbarágós, Gossett kioktatásai is simán emészthetőek.

Eléggé alulértékelt film, pedig megvan benne a kellő feszültség és akcióadag, ami még mind a mai napig megállja a helyét.

Megéri megnézni.


7/10


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése