Keresés ebben a blogban

2011. május 27., péntek

Avenging Force (Lőj a vadászra - 1986)


Az American Ninja (Amerikai Ninja - 1985) sikere után újra összeállt a Cannon Group és Sam Firstenberg, hogy egy kemény és kompromisszumok nélkülni akciófilmet forgassanak az Amerikai Ninja két sztárjával Michael Dudikoffal és Steve James-szel. 

A film főszerepére Chuck Norrist akarták, aki az 1985-ben forgatott Invasion U.S.A. (Tomboló terrror) Matt Hunterjeként tért volna vissza a vászonra, de egyéb elfoglaltságai miatt nem tudta vállalni a főszerepet, így a Cannon aktuális feltörekvő sztárját Dudikoffot választották a főszerepre. Így újra együtt volt az Amerikai Ninja stábja, ez nagyban megkönnyítette a munkát.

Mivel James és Dudikoff az életben is barátok, a filmen érződik, hogy megértik egymást, jól dolgoznak együtt. 

James egy fekete New Orleansi politikai aspiránst játszik, akire feni a fogát egy szélsőjobboldali szervezet a Pentagramm (akik nem mellesleg embervadászatokat tartanak a Lousianai mocsárvidéken). Régi barátját és harcostársát, az egykori C.I.A. ügynököt alakító Dudikoffot meghívja magához, amikor egy parádén a Pentagramm merényletet követ el a családja ellen és megölik a fiát. A két volt harcos bosszút esküszik és elindulnak leszámolni a Pentagrammal.

A történet tipikusan 80-as évekbeli, és tipikusan Cannon, mégis sikerült túllépni a kliséken és a Cannon egyik legélvezetesebb és legkeményebb akciófilmjét összehozni. Nagy valószínűséggel ma Európában nagyon kevés országban mutathatnák be vágatlanul a filmet, esetleg 23 óra után. Az öncélú és durva erőszak átlengi az egész filmet, az akciójelenetek egyáltalán nem tűnnek megrendezettnek, a végső leszámolás a mocsárvidéken iskolapéldája a jól rendezett és vágott akciónak. A történeten kívül elfelejthetjük a kliséket, nem csak a gonoszok halnak meg, sok az ártatlan áldozat, a Pentagramm könyörtelenül végez mindenkivel, legyen az járókelő, vagy ártatlan gyerek.

Dudikoff élete egyik csúcspontja ez a film, az Amerikai Ninja kissé visszafogott karaktere után magára talál. Az akciójelenetekben is megállja a helyét, nem sok mai színész vállalna be ilyen kemény dolgokat, amelyeket megcsinál ebben a filmben. A szakadó esőben a mocsárban, sárban, mocskos vízben a verekedés, a küzdelem nagyon valóságosnak tűnik, Dudikoff és az ellenfeleit megtestesítő színészek is odatették magukat.

Érdekességként szolgálhat még az a dolog, hogy a filmet Izraelben Amerikai Ninja 2-ként mutatták be, és ott az Amerikai Ninja következő részei egy-egy számmal megtoldva kerültek a mozik műsorára, tehát Izraelben 6 részes a Ninja sorozat. Valamint az eredeti trailerben  szinte meg sem említik Steve James-t.

Aki szereti a 80-as évek akciófilmjeit és a kemény főgonoszokat, annak ez a film mindenképpen ajánlott. Jól kidolgozott akciójelenetek, a közepesnél jobb rendezés, a film egy pillanatra sem áll meg, nincsenek üresjáratok. Kerülné valaki, mert Dudikoff játszik benne? Ne tegye. Dudikoff ebben a filmben válik igazi akciósztárrá. A 80-as évek egyik legjobban alulértékelt akciófilmje. Nem csodálkoznék, ha a közeljövőben remake készülne belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése