Keresés ebben a blogban

2011. május 5., csütörtök

Thor (2011)



150 millió dollár, Kenneth Branagh, Anthony Hopkins. Ilyen anyagból azért már illene jó filmet készíteni.

Ez sajnos Branagh-nak nem sikerült. Egy képregényfilm nem shakespeare-i királydráma. Branagh remekül ért a drámai helyzetek képi megjelenítéséhez, itt azonban - feltehetően a forgatókönyv miatt - csődöt mondott a tudománya. Az egésznek olyan hatása van, mintha egy Pilotot nézne az ember, és majd jönne a sorozat. Gyors és összecsapott, nincs elég idő a karakterek jellemét kifejteni, arról már ne is beszéljünk, hogy az egymáshoz való viszonyt sem sikerült megfelelően bemutatni.

Rengeteg a felesleges pózolás, és a legfontosabb dolgok elsikkadnak. Thor és Odin viszonya kidolgozatlan. Az apa és fiú ősi konfliktusát, mely értékrendjük különbözőségében nyilvánul meg, abszolut nem sikerül megragadni, ahogy Thor és Loki ellentétét sem. A teljesen felesleges szerelmi szál (amely a képregényben egészen más hangsúlyt kap) összecsapott és inkább nevetséges, mint drámai és jövőbe mutató.

A színészek közül talán Hopkinst lehet kiemelni, látszik, hogy komolyan vette a szerepet és nem csak a gázsiért vállalta. Hemsworth tipikus szépfiú, akár még jó is lehetne a szerepre, ha lenne benne egy kis színészi véna is. Portman viszont nem tud mást, mint bambulni az egész film alatt. Ezért kár volt rá áldozni a költségvetésből.

A film legnagyobb problémája mégsem a gyenge színészi játék, vagy a rövid és kidolgozatlan cselekmény, sem az egyetlen darab akciójelenet.

A legnagyobb probléma, hogy társaihoz hasonlóan (marveles képregényfilmek nagy része, pl Pókember) teljesen átírja az eredeti képregénytörténetet. Thor a képregényben teljes asgardi emlékezete nélkül kerül a földre, egy földi ember testébe kerül, orvosi egyetemet végez és orvosi praxisba kezd, ott ismerkedik meg az ápolónővel, a Möjnirt skandináviában egy barlangban találja meg, amikor nyaralni megy, és amikor Thorrá változik legyőzi a földet megtámadó idegeneket. Amúgy egy bottal jár és annak koppantásával tud átváltozni Thorrá.

Na ez a filmben egyáltalán nem így van, és felmerül a kérdés, hogy akkor miért kell a filmet Thor-nak hívni, ha ennyire megváltoztatják az eredeti történetet? Választ persze nem kapunk, így született egy újabb bukásszagú Marvel eredetfilm.

Néhol vontatott, az eredeti történettől teljesen eltérő film, amelyből hiányzik még legalább egy óra játékidő, hogy megfelelően fel lehessen építeni a karaktereket.

Ez kevés.

3/10


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése