Keresés ebben a blogban

2011. május 19., csütörtök

Madman (1982)


Ma egy újabb tini slasher kerül terítékre. 1982-t írunk, tombol a horror láz. A közönség vígan nézi az újabb "táborozók az erdőben menekülnek a gyilkos elől" filmet. Egyértelműen a Friday the 13th (Péntek 13, 1980) farvizén próbál evezni, nem kevés sikerrel. 

A kis költségvetés folyamatosan érződik a filmen. Nem csak az éjszakai felvételek túlvilágítása, vagy a rávetített telihold szembetűnő, de Madman jelmeze is hagy maga után kivánni valót. Mintha egy számmal nagyobb lenne rá a "bőre" és némiképp gumira hajaz.

Persze ezek a dolgok egy slasher rajongó kedvét nem veszik el a film megnézésétől. Ahogy a történet sablonossága és egyszerűsége sem. Nyári (illetve téli, csak éppen itt a tél sem olyan hideg) tábor, a táborvezetők és a gyerekek a tábortűznél ülnek az utolsó estén. Megy a történetmesélés. Aztán előkerül az őrült gyilkos farmer, Madman Marz története. A szokásos "ne mondd ki a nevét mert megjelenik" szabályt természetesen megszegik, úgyhogy elkezdődik a szereplők módszeres fogyatkozása.

Itt sem találunk újdonságokat, nem induló autó, bugyuta menekülés, rejtőzködés stb...Gore van rendesen, leszakadó fejek, balta, puska. A gyilkos is jól kidolgozott, kellően félelmetes külsővel és a szokásos megállíthatatlan nyomulással. 

A sok klisé ellenére miért lett mégis kultfilm a Madman? Kiemelendő a hangulat megteremtése, amelyet a fényképezéssel érnek el. Semmi extra, de mégis feszült, nem fordul át abszurd viccbe a történet. A másik dolog maga a főszereplő, azaz Madman Marz. Nagydarab, brutális, kantáros farmerban, baltával a kezében, szétzúzott arccal (jól elkészített maszk). A nyolcvanas évek elején Jason Vorhees megteremtette a gonosz természetfeletti gyilkos archetípusát, Madman ennek a tökéletes mintapéldája.


Külön érdekesség a néha minimál hanghatás és a zene. Vannak jelenetek ahol szinte semmit sem hallani, ami a feszültségkeltéshez nagyban hozzájárul. Ugyanakkor a színészi játékot jobb, ha elfelejtjük, épphogy csak megütik a szintet, van néhányuk, akik haláláért már direkt könyörög a néző, csak ne lássa játszani. De még ez is elnézhető, a film összképén nem ront. (A színészekkel kapcsolatban érdekesség, hogy Madman szerepére eredetileg a legendás Vincent Price-ot keresték meg.)

Slasher rajongóknak kötelező darab.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése