Keresés ebben a blogban

2011. május 9., hétfő

Happy Birthday To Me (1981)






Meglehetősen érdekes slasher a nyolcvanas évek elejéről. Hangulatában és sebességében nem hasonlítható a kor mainstream vonalához. Ez nagyban J. Lee Thompson rendezői munkáját dícséri.

Thompson olyan munkákkal írta be magát a filmtörténetbe, mint The Guns of Navarone (Navarone ágyúi, 1961), Kings of The Sun (1963), Mackenna's Gold (Mackenna aranya, 1969), valamint a zseniális thriller, a Cape Fear (A rettegés foka, 1962) rendezésével.

Tehát mind a feszültségkeltéshez, mind a képi hatásokhoz kellő tehetséggel rendelkező rendező kezében a viszonylag sablonos forgatókönyv is különlegesség tudott válni. Szakítva az eddig hagyományokkal, ugyanakkor semmi újat nem nyújtvaolyan vékony mezsgyén egyensúlyoz, amely a feszültségteli thriller és az unalomba forduló "keressük a gyilkost" mozik között halad.

A történetben néhány gazdag fiatalt ismerhetünk meg, akiket egyik pillanatról a másikra egy titokzatos gyilkos kezd eltenni láb alól. A film jelentős részében homályba vész a gyilkos kiléte, a rendező ügyesen bánik az ezközökkel, rengeteg apró jelet alkalmaz, gyanúba kever sok embert. Ezt a fajta megvalósítást erőteljesebben és talán kiforrottabban sikerrel alkalmazza Wes Craven is a Scream (Sikoly, 1996) című filmjében és folytatásaiban.

A gyilkosságok változatosak, erre a film felvezető kampányában is építettek, több plakáton megjelenik az azóta elhíresült kép a srácról és a shish kebab-ról. Holott ez a jelenet a képen megjelenített formában nem is szerepel a filmben. A halálok véresek, ugyanakkor kicsit erőtlenek és a valóságtól elrugaszkodottak. Komolyabb erőszak nincs a filmben, mű vért rengeteget alkalmaznak, de mégsem válik a film gore jellegűvé. A rendező ötvözi a pszichothriller és a slasher elemeit, a film közepétől inkább a thriller vonal erősödik.

A végkifejlet tartogat ugyan meglepetéseket, de egyben egy kicsit erőltetett is és talán összecsapott. Mindenesetre megosztotta a korabeli közönséget. 

A színészi játék elfogadható, nem lehetne kiemelni senkit sem, de egy ilyen filmhez telejsen megfelel a játék.

Aki szereti a kicsit lassabb thrillereket és a slashereket, azok jól szórakoznak majd a filmen, azok akik a gyorsabb, pörgősebb filmekhez szoktak, inkább megfontolás után üljenek le elé.

Egyszer mindenképpen érdemes megnézni, a slasher korszak egyik jobban sikerült darabja.

7/10


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése