Keresés ebben a blogban

2011. május 22., vasárnap

Funny Man (Vicces Fickó, 1994)





Meglehetősen elborult és abszurd horror-vígjáték, amit vagy nagyon szeret az ember, vagy még a videokazettát is széttöri darabokra az első öt perc után.

A film első néhány perce viszonylag normálisan indul, egy titkos kártyabarlangban néhány figura nagy tétekben pókert játszik. (Nem a mai rózsaszíninges ficsúroknak kitalált Texas Hold Them-et, hanem igazi ötlapos pókert, jokerekkel.) Az egyik hazárdőr (akit a zseniális Christopher Lee alakít) nagyot kockáztat és elveszti angliai kastélyát. A nyertes pedig elindul, hogy birtokba vegye új szerzeményét.

Innentől kezdve nincs megállás, egy abszurd, kokainmámoros, szürreális világba kerülünk, melyet egy életre kelt Joker figura tart az irányítása alatt. Hamar elkezdenek fogyni a család tagjai, de érkezik az utánpótlás. A nyertes testvére, néhány stoppos kiséretében megérkezik a kastélyba.

A szereplők karakterei nem sokban ütnek el a horrorkastély kicsavart világától. Van köztük egy, - kinézetre - transzvesztita lilaruhás nő/férfi, aki 70-es évekbeli cuccokban nyomja, egy csaj, aki a Scooby Doo-ból Velma, egy az egyben. Szóval az embernek végig olyan érzése van, mintha egy meglehetősen kifacsart Scooby Doo epizódot nézne, amikor megérkezik a furgonnal a négy további "áldozat".

A film a vélhetően kis költségvetés és a néhol gyenge színészi játék ellenére nem egy agyatlan slasher, inkább az intelligens abszurd angol humor egyik példája. A kastélyban megteremtett világ, a Joker átváltozásai, a gyakori interaktus a nézővel egyedivé teszik a filmet. Annak ellenére nem válik kommersszé, hogy az alaptéma viszonylag sablonos. A rendező munkáján egyértelműen érződik Sam Raimi és Peter Jackson korai filmjeinek hatása, abszurditásában mindenképpen. A forgatókönyv erős, a karakterek pedig kellően érdekesek.

Akit nem zavar az abszurd angol humor, a sokszor burleszkszerű erőszak, annak remek szórakozást fog nyújtani a film, mások azonban csak fenntartásokkal üljenek le a film elé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése