Keresés ebben a blogban

2011. július 22., péntek

Philadelphia Experiment (Az idő pallosa - A Philadelphia kísérlet - 1984)

Időutazós sci-fi amely egy II. világháborús mítoszból építkezik. A történet alapja, hogy a második világháborúban az amerikai hadsereg olyan technikán dolgozott, amely képes láthatatlanná tenni a hadieszközöket. Természetesen ebből jelenlegi tudásunk szerint semmi sem igaz, csak kitaláció az egész.

Stewart Raffill, aki már meglehetősen nagy tapasztalattal rendelkezett ebben az időben a kalandfilmek és sci-fik terén, ebből a mítoszból teremtett időt és teret átölelő történetet. A film készítésébe bevonta John Carpentert is, akinek bábáskodása látszik a végeredményen. Feszes rendezés, jól felépített forgatókönyv. A cselekmény érthető és nincsenek különösebb lyukak a sztoriban, ugyanakkor sok dolog nem indokolt kellőképpen és nem sikerült a rendezőnek visszaadnia azt a fajta konfliktust, amely a főszereplőkben játszódik le, túl könnyen fogadják be a számukra jövőbeli eszközöket, könnyen azonosulnak az új dolgokkal. Nem indokolt az sem, hogy tengerészként miért kezdenek menekülni a tengerészet elől, holott ők azok, akiktől segítséget kaphatnának. De ezek a dolgok nem befolyásolják a történetet, viszonylag konstans és összefüggő.

A történet szerint a negyvenes évek közepén, a háború utolsó éveiben az amerikai hadsereg egy hajót próbál a radar által láthatatlanná tenni. A kísérlet túl jól sikerül és a hajó teljesen eltűnik. Két matróz pedig 1984-ben találja magát. Nyomukban a katonai titkosszolgálattal és ráébredve arra, hogy  a múltat és jelent egyazon kísérlet kapcsolja össze.

A trükkök nem kiemelkedőek, sok a rávetítés és a negatív fényképezés, de azért bőven megfelel a műfaji elvárásoknak. A pirotechnika jól működik. Külön kiemelendő az autós üldözés a film közepe felé. Helikopterről forgatták és a rendező és vágó munkáját dicséri az amit látunk. Lendületet és szédítő kamerakezelés, korát meghazudtoló látvány.

A szereplőkre nem lehet panasz. Michael Paré korának egyik legjobb tehetsége volt, sajnálatos, hogy nem sikerül a kitörés. Nancy Allen pedig jól hozza a mellékszerepet, bár talán kissé bugyuta a karaktere. A többi szereplő is illik a történetbe.

A film Philadelphiába helyezi a történetet ám a forgatás Dél-Carolinában zajlott egy katonai múzeumban, ahol mind a mai napig abban a helyzetben láthatóak a hadihajók, mint ahogy a filmen is láthattuk. A film viszonylagos sikere is közrejátszott abban, hogy 1984-ig ez a film volt az, amely a leghamarabb került VHS forgalmazásra a mozibemutató után. A bemutató augusztusban volt, és már október közepén videón is kapható volt a film.

Akik szeretik az időutazós sci-fiket és a kalandfilmeket azoknak mindenképpen ajánlott ez a mozi. Jó látvány, megfelelő színészi játék és viszonylag erős forgatókönyv.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése